8/20/2014

Sjömansgryta

Nu börjar det dra ihop sig mot hösten! Jag är en såndär som styr maten lite efter årstiderna. När det blir kallare ute så vill jag gärna äta grytor, soppor och sånt som liksom hör till :)

Sjömansgryta är enkelt att göra. Bara man får ner allt i grytan så sköter det sig självt.






Jag använder (räcker till ett helt kompani) en stor gryta till detta.

900g fransyska
5-6 morötter
3 palsternackor
15 potatisar
3 gula lökar
2 flaskor porteröl (2x33cl)
3-4 dl vatten
Färsk timjan (efter eget tycke..jag har i flera kvistar, minst 5-6 st)
5 msk Kalvbuljong (pulver eller vad man ska kalla det)
2 Lagerblad
Salt och peppar

Dela upp köttet (jag brukar köra på mindre bitar) och bryn i olja, salta och peppra.
Klyfta upp och bryn löken lite.
Skala rotsakerna, skiva upp dessa och släng ner i pannan tillsammans med köttet och löken.
Strö över buljongen, häll på ölen och vattnet, i med timjan och lagerblad och låt det puttra på i en timme ungefär.

Jag är hungrig...

Kram
Malin


2 kommentarer:

  1. Men du.....den ska jag skriva upp. När mina döttrar med svärsöner kommer på middag behövs fasen mat till ett helt kompani. Perfekt :)

    SvaraRadera

Lämna en kommentar så blir jag glad!