3/17/2017

Granola recept




Härom dagen gjorde jag en supergod granola! Sådär knaprig och lite knäckig. Hittade ett amerikanskt recept som jag modifierade en hel del. Det enda som egentligen stämmer överens än väl havregrynen och sirap ;)
Så här kommer mitt recept:

Sätt ugnen på 175 grader och lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform (eller på plåten. Grynen ska läggas på i ett tunt lager)

Bunke nr.1, rör ihop:

7dl havregryn
0,5 tsk kanel


Bunke nr.2, blanda samman:

3msk socker (jag tog muscovadosocker för smaken)
0,5dl ljus sirap
0,5dl olja (jag kör raps)


Blanda ner bunke 2 i bunke 1 och rör om ordentligt.

Sprid ut grynen på bakplåtspapperet och skjutsa in i ugnen tills dessa är ljust gyllenbruna.

Under tiden hackar man 1dl torkad banan, 0,5 dl hasselnötter och blandar det med 1dl russin.



Ta ut plåten och låt det svalna. Grynen stelnar lite men är inget problem att bryta isär och blanda ihop led nötblandningen.

Spill ner allt i en burk med tätt lock och det kan förvaras i 2-3 veckor.



Ha en fin helg!

Malin

3/15/2017

Späckat brytbröd

Igår hade vi finfrämmande i vårt nya kök! Min bror, brorson och brorsdotter med pojkvän. Jag gjorde en kreolsk gryta. Till den ville jag gärna ha bröd, så det blev ett brytbröd späckat med vitlöks- och oreganosmör, parmesan och vanlig riven ost. Blev riktigt gott!




Brytbröd 30bitar

50g (ett paket) jäst
4 dl kall mjölk
1dl olivolja
100g riven parmesan
12 dl mjöl
2 tsk salt

Fyllning
50g smör
2 vitlöksklyftor
Färsk oregano (eller valfri ört)
100g parmesan
100g riven ost

Sätt ugnen på 175 grader.
Lös upp jäst med mjölk (ska alltså kalljäsa). Blanda i resten av ingredienserna och låt allt jäsa under bakduk i 1 timme.
Knåda degen och dela den i 30 bitar. Forma till runda bullar och lägg dessa med någon centimeters mellanrum i en smörad form (ca 30x40cm) med bakplåtspapper i botten. Låt jäsa i 40 minuter till och pensla sedan med ett uppvispat ägg.
In i ugnen (mitten) i ca 25 minuter.

Ta ut brödet och låt det svalna. Skär snitt i varje bulle.


Smält smöret och blanda ner pressad vitlök och ört. Ta en sked och spill i varje snitt.



Fyll med ost och grädda i ugnen (ca 200grader) tills osten har smält.



Toppa med havssalt när bullarna kommer ut ugnen.

Låt svalna lite och servera omgående. Luktar ljuvligt :)






- Malin