6/16/2017

Life is peachy

Iallafall ibland är livet persika.
Efter en vår av föräldraledighet, sorg och vansinne så är man väl tillbaka på en något ostadig bana framåt. Har sökt in till en utbildning i höst som jag hoppas komma med i. Små chanser men ändå något. Peppe har börjat på förskola och Max har precis går ur trean och har hela sommarlovet framför sig. Själv ska jag till arbetsförmedlingen på måndag för första gången på snart 8 år. Blandade känslor, smått panik över hur det kommer att bli om jag inte kommer in på utbildningen, men det blir säkert bra i slutändan.
Jag suger fortfarande på att uppdatera här, men ibland så händer det! ;)










- Malin

3/17/2017

Granola recept




Härom dagen gjorde jag en supergod granola! Sådär knaprig och lite knäckig. Hittade ett amerikanskt recept som jag modifierade en hel del. Det enda som egentligen stämmer överens än väl havregrynen och sirap ;)
Så här kommer mitt recept:

Sätt ugnen på 175 grader och lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform (eller på plåten. Grynen ska läggas på i ett tunt lager)

Bunke nr.1, rör ihop:

7dl havregryn
0,5 tsk kanel


Bunke nr.2, blanda samman:

3msk socker (jag tog muscovadosocker för smaken)
0,5dl ljus sirap
0,5dl olja (jag kör raps)


Blanda ner bunke 2 i bunke 1 och rör om ordentligt.

Sprid ut grynen på bakplåtspapperet och skjutsa in i ugnen tills dessa är ljust gyllenbruna.

Under tiden hackar man 1dl torkad banan, 0,5 dl hasselnötter och blandar det med 1dl russin.



Ta ut plåten och låt det svalna. Grynen stelnar lite men är inget problem att bryta isär och blanda ihop led nötblandningen.

Spill ner allt i en burk med tätt lock och det kan förvaras i 2-3 veckor.



Ha en fin helg!

Malin

3/15/2017

Späckat brytbröd

Igår hade vi finfrämmande i vårt nya kök! Min bror, brorson och brorsdotter med pojkvän. Jag gjorde en kreolsk gryta. Till den ville jag gärna ha bröd, så det blev ett brytbröd späckat med vitlöks- och oreganosmör, parmesan och vanlig riven ost. Blev riktigt gott!




Brytbröd 30bitar

50g (ett paket) jäst
4 dl kall mjölk
1dl olivolja
100g riven parmesan
12 dl mjöl
2 tsk salt

Fyllning
50g smör
2 vitlöksklyftor
Färsk oregano (eller valfri ört)
100g parmesan
100g riven ost

Sätt ugnen på 175 grader.
Lös upp jäst med mjölk (ska alltså kalljäsa). Blanda i resten av ingredienserna och låt allt jäsa under bakduk i 1 timme.
Knåda degen och dela den i 30 bitar. Forma till runda bullar och lägg dessa med någon centimeters mellanrum i en smörad form (ca 30x40cm) med bakplåtspapper i botten. Låt jäsa i 40 minuter till och pensla sedan med ett uppvispat ägg.
In i ugnen (mitten) i ca 25 minuter.

Ta ut brödet och låt det svalna. Skär snitt i varje bulle.


Smält smöret och blanda ner pressad vitlök och ört. Ta en sked och spill i varje snitt.



Fyll med ost och grädda i ugnen (ca 200grader) tills osten har smält.



Toppa med havssalt när bullarna kommer ut ugnen.

Låt svalna lite och servera omgående. Luktar ljuvligt :)






- Malin

2/27/2017

Sakta men säkert!

Sakta men säker tar köket form! Nu är bänkskivor på plats och kaklet ska upp :)




- Malin

2/15/2017

Några fler tavlor

Otroligt roligt att mina namntavlor är så uppskattade! Jag har fått in lite beställningar och önskemål :)












Har även hunnit med att göra en Sovorm åt Penny, men den visar jag en annan dag :)
Köket börjar sakteligen att se ljuset i slutet av tunneln. Snart 22 veckor sedan som det kördes igång, så nu börjar jag bli lite trött ;)


Malin

1/31/2017

Namntavlor

Jag kör på med mina namntavlor! Har fått häftig respons på dessa och det har ramlat in lite beställningar. Har även en liten utlottning inne på instagram där man kan vinna en Namntavla i valfri färg 😊 in och var med! (Majamelon_design



- Malin

1/25/2017

Filofaxorfaxorganisering

Jag hittade igen min gamla Filofax i A5 format. Den fick jag av Danne 2007. Iallafall så var det något inom mig som skrek "Organisera mera". Så nu sitter jag här, helt besatt, och organiserar ihjäl den 😆





Köpte en hel hög med tillbehör på flying tiger. Post-its i lövformat, hålslagare, klistermärken, bokstäver och en massa annat skoj 😍

Malin

1/18/2017

Barntavla

Pennys lilla vän Majken fyllde ett år i början av januari. Penny låg i influensa när kalaset var, så vi kunde inte gå. Men idag träffades vi på babysången så då fick hon sina presenter :) förutom tavlan fick hon ett par värmepåsar och ett par tryck från tidigare svamptavlor.

En monokromatisk barntavla med natur som tema. Har ett par till på g, men kan inte visa dessa ännu



- Malin

1/15/2017

Nyklippt liten vilda

Pennys hår växters om ogräs! Och eftersom hon hade gnussat bort en hel del hår i mitten av bakhuvudet så såg det lite tokigt ut med långhår på en decimeter, ett mellanrum till nästa etapp, och så jättetjock hår längst upp ;) så i torsdags tog jag fram saxen, ett kilo bananer, babblarna till förbannelse och tålamod utav bara helvette. 3 minuter senare var det klart! Har nog aldrig klippt så fort i hela mitt liv. Bananslantarna och babblarna hjälpte till ordentligt kan jag lova. Utan dom hade hon nog haft hockeyfrilla nu.

Här ser ni alltså förebilderna...och hur hon frenetiskt plockar bananbitar.






Det här åkte av! Helt sjukt med tanke på att hon bara är 10 månader 😆 testen längst upp är mer än de flesta barn i samma ålder har på huvudet 😆




Titt va snygg hon blev lilltrollet 😍











Idag fick hon dessutom smaka på lite tacos! Eller ja, majs och gurka med lite köttfärs. Fröken matglad petade i sig allt och skulle ha mer majs omgående. Till saken hör ju att hon hade ätit en hel burk med pastagratäng eller vad det stod. Plus en halv burk med mangopuré, så det där lilla var inte middagen ifall att ni undrar 😆 det var mer som hobbitarnas mellanmål mellan mellanmålen ;P



Malin

1/14/2017

Renoveringsbilder

Nu börjar det bli ett kök! Elen är dragen så det är väl det sista som görs, att sätta upp lampor och spottar :) Järnbalken ska vara "rå". Köksluckorna är skyddsplasten kvar på, dessa är alltså vita under ;)




Köpte ett hörnskåp där man kan dra ut hela hyllan ur skåpet istället för att krypa in i det och plocka ut vad som behövs ;)




Kombinerad varmluftsugn och micro, som komplement till gasolspisen (med tillhörande ugn). Kommer att kunna göra en massa saker samtidigt!! :D







Dålig bild på min fiiiina gasolspis!! <3



Och till sist den franska kylen! Älsk älsk!! 😍





Förhoppningsvis blir det fler bilder nästa vecka då det kanske börjar bli färdigt! Dock ska bänkskivorna gjutas så det kan ta ett tag.

Malin

1/10/2017

Köttbullar i CrockPot




Idag gjorde jag köttbullar för första gången i min Crock-Pot. Helt galet bra!! Jag gör köttbullar någon gång i månaden och har alltid stekt, men nu när vi är utan kök (fortfarande...efter 16 veckor) så tänkte jag att det borde testas. Inte en dag för tidigt! Jag kommer nog inte att göra på annat sätt än pottan framöver :)

750g nötfärs (15%)

Blanda ihop och låt svälla i 5-10 minuter:
1,5dl grädde
1dl dl vatten
1,5dl ströbröd

blanda ströbrödet med
ett ägg
salt
peppar
en riven morot
en riven liten gul lök


Blanda ihop röran med köttfärsen och rulla till bollar. Lägg lager på lager i pottan (köttbullarna krossas inte).

Blanda i dl vatten med oxfond (1-2 msk) och en skvätt kolorit eller soja (soja blir mer salt) för att få färgen på köttbullarna. Spill över allt och sätt crock-poten på 4 timmar (låg).

När det är ca 30 minuter kvar kan man spilla på grädde. Alternativt fiska upp alla köttbullar, sila av skyn och koka upp en sås i kastrull. Det kommer jag att göra nästa gång när jag förhoppningsvis har ett kök igen :)


Men det blir ju ingen stekyta i en crock-pot? Nej, men ser mina köttbullar daskiga ut? Dom blev helt perfekta. Tricket är att använda lite kolorit eller soja för att göra bullarna lite bruna. Sedan sköter det andra sig självt :)


Har du en slökokare så borde du testa köttbullar åtminstone en gång :D


- Malin

Gå-bort-present





























Tänkte visa en liten julgrupp som jag gjorde själv i all hast. Vi var bortbjudna på glöggmingel i mellandagarna och det var dåligt med affärer öppna, så jag gjorde en egen liten julgrupp till värden.
En mugg med Mon Amie-servett klistrad (decoupage) hade jag nyligen meckat ihop själv. Så jag fyllde den med jord, plockade skott från mina aloe veras, målade en tomte som jag gjutit tidigare, snodde lite vitmossa från adventsstaken och greppade tag i några svampar som jag köpt på flying tiger tidigare :)








Jag blev ganska nöjd med den! En liten söt julgrupp med fantastisk växt som står sig i flera år. Och dessutom kan användas till massa annat :)

- Malin

1/08/2017

Adventsljusstake i gips

Jag har helt glömt bort att visa adventsljusstaken som jag gjöt lagom till första advent. Fyllde pringlesrör med gips (olika volymer) med ljuskoppar från panduro i botten. Körde på med berså servetter utanpå och vips så hade jag en snygg ljusstake! :)




- Malin

1/07/2017

Infall att måla

När man får ett infall att testa något liknande som man sett för längesedan...kommer inte riktigt ihåg hur det såg ut, men grundprincipen fanns klar i hjärnan oavsett ;)

Kl.23 på torsdagskvällen med telefonens ficklampa som enda ljus. Blev ganska ok ändå :)













Sista bilden togs i dagsljus och gör färgerna rättvisa ;)







Malin



1/02/2017

God fortsättning

Här firades det nya året in med influensa och elände. Penny är så eländigt sjuk med hosta, hög feber, gråt och halsont. Idag har hon ingen röst kvar. Det bara piper och skär sig när hon försöker göra sig hörd.




Renoveringen går framåt! Hela golvet är på plats och köket har börjat sättas ihop. Målaren är här och fixar, fönster ska sättas in och rörmokaren kommer förhoppningsvis snart och drar lite ledningar..






- Malin