12/01/2016

Gryta med fläskfilé och sötpotatis

Igår gjorde jag en gryta med fläskfilé och sötpotatis. Min Crock-pot får jobba ordentligt ;) Det här är även det ett eget recept som blivit modifierat under åren. Från att ha varit en kreolsk gryta, till en Malmargryta typ ;D


Recept

900g fläskfilé
salt
peppar
1-2 msk kalvbuljong (tärningar eller i pulverform)
3 sötpotatisar
3 potatisar
syltlök (efter smak)
oliver (efter smak)
2dl spad från olivburken
0,5 msk soja
10 champinjoner
2 klyftor vitlök
1,5 dl grädde
dragon

1. Putsa och skär fläskfilén i skivor (ca 1-2cm). Den kan med fördel brynas om det finns tillgång till spis. Läg i botten av pottan, salta och peppra. Strö över buljongen. Har du flytande fond så går det också bra.

2. Skala och skär potatisarna i skivor (ca 2 cm) och lägg ovanpå köttet. Salta och peppra lite till.

3. Beroende på storlek på champinjonerna, dela i antingen hälften eller i 4 och lägg ner. Jag tycker att det är lite trevligare att bryna champinjonerna också, men har man ingen spis, så har man ingen spis...

4. Hacka vitlöken och sprinkla ut den överallt i grytan.

5. Häll ner syltlök i grytan. Jag älskar lök så jag har i massor! Gillar syran och sötman den tillför.

6. Spill ner oliverna. Ta olivspadet, blanda det med soja och spill över allt.

7. Sätt pottan på låg värme i ca 5-5,5 timmar. När det är ca 30 minuter kvar spiller man över grädden och krydda med dragon. Fördel färsk, men det är  inte så ofta man har det hemma.


- Malin

11/28/2016

Köttfärslimpa i Crock-Pot

Idag gjorde jag köttfärslimpa med potatis och morötter i pottan. Galet gott! Och helt fantastiskt när man inte har ett kök eller kokplattor. Allt måste tillagas i samma gryta. Och vad passar väl bättre än varje kökslös människas drömredskap? Jajjemensan! Le potta! Tänkte iallafall dela med mig av receptet jag använde. Jag körde på den jag alltid gör i vanliga fall också :)




1 kg nötfärs
4 msk ströbröd
1 dl vatten
1 ägg
färskost med valfri smak (jag använde gräslök och örter)
paprikapulver (en skvätt)
1 msk soja
vitlökspulver
en skvätt fond
salt
peppar
ett paket bacon

7-8 potatisar
3-4 morötter
1 gul lök
1 dl buljong

1. Låt ströbrödet svälla med vattnet i några minuter. Blanda ihop färsen med ägg, kryddor, fondskvätten, soja och ströbrödsblandningen.

2. Platta utfärsen och klicka på färskosten. Baka in till en limpa.


3. Smörj pottan och linda in limpan i bacon.


4. Klyfta upp potatisen, löken och morötterna och lägg runtom limpan. Spill över buljongen och sätt pottan på 5,5-6 timmar på låg värme.




Det blev otroligt gott!! Sås är nästan överflödigt när skyn blev så god. Och har man ingen spis så är det svårt att koka sås på själva skyn ;P

- Malin

11/27/2016

Renovering del 3

Snälla låt oss bli klar innan jul...Golvvärmegrejer överallt. Rörmokare som dyker upp någon timme här och där ibland...Det är ju ett enormt projekt, men jag är less nu! Jag vill ja mitt jävla kök! NU! Men jag har ju en crock-pot så jag klarar mig ett tag till.



Här är baksidan av huset. Det står en massa bråte på altanen som ska slängas. Hela fönster och dörrpartiet ska bort och ersättas med två stora fönster. Eller ja, ett fönster och en skjutdörr. Kommer att bli bra det där :)



Det blev rätt bra. Dom satt in bakpartiet igår. Nu ska det bara slängas "lite" renoveringsbråte ute på altanen. Gamla möbler och sånt.





Från hallen sett.


Hoppas jag kan komma med lite nya bilder snart :D



- Malin


11/25/2016

Chilirecept vanlig gryta och crock-pot

Idag slog jag igång en chiligryta på morgonen. Den har stått och puttrat på i 9 timmar i min crock-pot. Min chili är ganska "snäll" i styrkan då jag inte är så överförtjust i mat som bränner bort skinnet på tungan. Även att sonen ska kunna äta det och han är i "allt-är-fel-och-smakar-konstigt"-åldern (9 år). Den har styrka, men inte så man svettas när man äter den. Det får man lägga till extra själv, som 0,5 dl chilipulver eller ett par extra chilifrukter. Det här receptet har jag modifierat själv över några år, så nu är den perfekt enligt min smak.

Det här receptet kan man köra på spisen i en vanlig gryta också naturligtvis, och då tar det kanske 4-5 timmar på medelvärme. Det kan behövas en extra flaska öl också (det kan man späda ut med om man ser att det börjar bli lite vätska kvar.

Den här tar ca 9 timmar på låg värme i pottan.

1-1,5 kg högrev, tärnat och brynt i stekpanna (eller strunta i det och släng ner i pottan)
1 pkt bacon
1 flaska mörk öl, typ porter
4-5 klyftor grovt hackad vitlök - fräs mjuk i stekpanna
2 oxbuljongtärningar upplöst i lite vatten vatten
3-4 chilifrukter
1 habanero
3 msk tomatpuré
1 msk spiskummin
2 msk mjöl
1 msk oregano
en nypa socker
salt

Släng ner allt i pottan, strö över mjölet och kör på.






11/23/2016

Recept på kycklinggryta i Crock-Pot

Idag blev det pottan igen! Varför har jag inte köpt den här tidigare? Imorse förberedde jag kycklinggrytan,for iväg på babysång, hämtade Max från skolan och kom hem till ett väldoftande renoveringshus. Det luktade ända ut på gatan :)

Två timmar kvar innan vi kan äta gottet. Idag slängde jag ihop en dragonkycklinggryta med sötpotatis och kokosmjölk. Får se hur det blir. Luktar iallafall mumma :D



Kycklinggryta med sötpotatis

Nu har jag höftat ganska ordentligt då jag vill ha massa smak på maten (Massa). Jag hittade ett par-tre recept på internet som jag knölade ihop till ett eget :)

5-6 kycklingfilèer
5-6 msk dijonsenap
1 tsk honung
2 tsk salt
1 tsk peppar
3 msk dragon
2 dl vatten + en tärning kycklingbuljong
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
en burk kokosmjölk
5 potatisar
2 sötpotatisar
3 morötter

Blanda senap, honunt, salt, peppar och dragon. Smörj in filéerna med röran och lägg ner i pottan. Släng över lök, vitlök, morötter, potatis, sötpotatis. Spill i vatten, lägg ner buljongtärningen och häll över kokosmjölken. Krydda lite extra med salt, peppar och dragon.
Låg värme i 4,5-5 timmar. I vanlig gryta skulle jag tippa på 1 timme kanske?



- Malin

Renovering del 2

Renoveringen går framåt! Snickaren kommer tidigt på morgonen och far hem sent. Nu är tak och gipsväggar på plats. Spackling och målning kvar där. Golvvärmen är förberedd så snart är det dags att lägga slingorna...tror jag. Är det något jag har lärt mig så är det att ser det nästan färdigt ut, så är det inte klart än på en eller fem veckor. Nästa vecka kommer köket, så tills dess hoppas jag att det mesta är klart. Hoppas...inte tror. Hoppas... Man börjar iallafall se ljuset islutet av tunneln! :D












Snart ska jag och Penny bege oss till babysången, men först ska jag förbereda min Crock pot. Varför köpte vi inte denna maskin för flera veckor sedan?! Tänkte tillaga kyckling med lök och sötpotatis i kokosmjölk.



11/22/2016

Renovering

Vi håller ju på att renovera nästan hela mellanvåningen på huset. Väggar har tagits bort, allt har slitits ur och nu är jag på vippen att grina lite då allt tar sån jäkla tid.  Vi började i slutet av september...Nu har det väl gått 7 veckor och det är halvfärdigt. Köket beräknas komma någon gång nästa vecka så jag hoppas det mesta är klart tills dess. Jag är dödsless på micron. Riktigt riiiiktigt less!! Så idag drog jag iväg och köpte en crock pot. Får återkomma med recension av den sen ;)

Här är lite bilder på samma dag som vansinnet började, vs nu...och lite bilder efter vägen.

Matrummet



Matrum och kök sett från v-rum



Köksingången och hallen



Köket i nedmontering






Halvdaskiga bilder, men man får ju en lite uppfattning om hur set såg ut innan (observera att det är nerpackning på gång. Mindre bombnedslag ;)

Två dagar senare

Matrummet (bärande vägg som revs)



Köket


Hallen



Från matrummet mot köket (väggen delvis borta)






Taket försvann

V-rummet mot matrummet


Köket



Kommer fler bilder framöver :)

11/21/2016

Decoupage

Ja, då tänkte jag försöka mig på decoupage ;) Köpte gips för ett tag sedan och nu har jag hunnit gjuta två adventsljusstakar...och så tog gipset slut! For iväg och skulle handla lite nytt, men det var slut på affären också...så vi får väl se slutresultatet nästa vecka i bästa fall ;P

Här hemma renoveras det för fulla muggar. Vi är väl inne på 7e veckan nu...säkert 3-4 veckor kvar. Jag längtar efter hemmalagad mat!!!




- Malin

10/25/2016

Gråtande barn-tavla

Penny smolade i sig en hel banan igår. Sedan tog den slut...jisses vilket liv det blev 😑








- Malin

10/23/2016

Halloweenpyssel

Häromdagen köpte jag liquid latex från panduro. Alltså flytande gummi som man ska stryka på 5-10ggr på det som ska gjutas av. Jag var lite skeptisk så jag målade nog på 15-20ggr, för säkerhets skull liksom 😉
Hur som helst så var jag även in på en blomsteraffär och köpte tre prydnadspumpor i olika storlekar.

Här är efter 4-5 vändor



Det var riktigt lätt att dra av gummit från pumporna! Väldigt uttöjbart 😊



Första laddningen gipspumpor klara! Nu ska dom få torka ordentligt så blir det målning sedan 😊




- Malin

9/01/2016

Peppe och sprutan..

Det är rätt jobbigt när de små ska få sprutor. Speciellt bör det är en i varje ben samtidigt. Holy hell va Penny grät! Hon torrkräktes och skrek om vartannat. Sen gick det över. En roligare grej med besöket är att jag fick världens bästa mjukgörande kräm utskriven på recept! Miniderm (minoderm? Orkar inte kolla vad den heter 😆) pumpflaska. Helt gratis!! För det ingår i den där nya bestämmelsen ned barn och gratis läkemedel 😊 lycka! Den är fasen svindyr annars. Iallafall så vägde den "lilla" donnan 8,8kg och är 70lång, 5,5 månader 😆 Max vägde 9,4 vid åtta månader (och han var stor) så hon är inte speciellt liten 😆






- Malin

8/29/2016

Nervöööös!!

Nervositeten slår till som en käftsmäll när sonen en dag säger att han vill cykla själv till skolan 😫 Han har noll (inget skämt heller) lokalsinne, måste över 3 vägar och en järnväg...nästan två kilometer. Hysterisk och nervös är bara förnamnet. Men någon gång måste man kanske släppa på kontrollbehovet...han går i trean och fick (tack och lov) sällskap av en klasskompis. "Ring mig när du kommer fram och ring när du åker från skolan!!" Jodå, han ringde när han var framme 😊 då kan man slappna av tills eftermiddagen när han ska hem igen...




Peppe ligger i gymmet och grejar på. Jag har för övrigt yogat en gång till efter katastrofomgången. Det gick väl lite lättare nu, men riverdance-Skillsen vill inte riktigt släppa taget 😐




Malin

8/25/2016

Yogan och jag, del 1.

Jag gillar inte att träna. Promenader går jag gärna -och ofta, men träna? Nej, helst inte. Ett tag körde jag Step-up och det var skitroligt, men galet jobbigt. Helst vill jag träna själv, i hemmet, i ett lugnare tempo. Helst skulle jag vilja sitta och kolla på teve och bara bli fit liksom.
Yoga är något som jag har velat testa under en längre tid. Alla ser ju så jävla harmoniska ut och dessutom så ser det ut att vara lagom lätt. Med andra ord, Yoga i min värld betyder (innan idag) bli stark och harmonisk utan att behöva göra någon större ansträngning. Lyfta lite på armarna ditåt och ett ben i luften...andas in, andas ut osv. Hur svårt kan det vara?

Nu vet alla som har testat yoga att det är ju bara så jääävla långt ifrån sanningen som det kan bli.

Vi börjar från början.

Man behöver ju en matta. Googlade och insåg att det spelar ingen större roll från början. Glad i hågen hasade jag in på rusta och köpte en knallrosa för 99kr. För ni ska veta att jag är en quitter. Jag vet mina begränsningar så jag lägger inte ut nå större summor på något jag kanske aldrig vill göra igen.
Mattan har stått i hallen, inplastad och fin sedan igår. Jag väntade bara på det perfekta tillfället. Typ som när Penny hade somnat (jag är ju mammaledig). Fram med mattan, svetten och stressen över att få upp skiten innan P vaknade var ett träningspass i sig.
Fram med mattan till teven och in på youtube. "Yoga för nybörjare" perfekt! NU ska jag bli ännu mer harmonisk, vig och stark.

Tjejen i videon är väldigt lugn och sansad. Tända ljus bredvid mattan och ett lugnt leende på läpparna. Ser bra ut såhär långt!
-Vi börjar med att andas in och sträcka armarna upp i luften.
Det kan jag! Sträckte armarna upp, höll kvar och släppte ner. Sen fortsatt hon med att man skulle rulla ner och luta händerna mot mattan. Det kunde jag också! Fast jag fick böja lite på benen. Ha! Yoga är ju skitlätt och jag känner mig fantastisk duktig och harmonisk. Fortsätter med att lägga sig platt på mage, svanka upp ryggen och titta mot taket (easy peasy), men sen ser ni så skulle man dra bak i som ett V. Man står med händer och fötter platt i mattan och skjuter upp rumpan mot taket, som ett upp och nervänt V alltså. Där började det bli lite svårare. Jag märkte ganska snabbt att tjejen i videon är riktigt jävla vig. Inga stela leder där inte. För att jag skulle kunna göra samma position så fick jag stå på tårna. Helt kört att köra ner hälen i mattan kan jag meddela. Och uthållighet har jag då fan inte heller. Det märkte jag efter ca 10 sekunder i samma position när både armar och ben började skaka och brännas. "Gode guuud låt henne säga att vi ska göra något annat nu". Men nej. "Stå kvar, andas in....andas ut och ta ett kliv fram, händerna i mattan, stående och rulla upp till rak rygg". Helvette, det gick fort, jag fick ta 3 steg, rätta till mig och låtsas som att jag gjorde likadan. Sen upprepades den där 3 gånger! OCH SEN! Sen följde det en jävla massa andra skitjobbiga uthållighetsövningar och där någonstans vaknade Penny.
"Böj på benen och sträck ut händerna i luften."
Benen skakade, armarna värkte och Penny skrattade... "ställ dig på knä, sträck höger hand framåt och vänster ben bakåt". Där dog mina muskler någonstans. JAG HAR FAN NOLL UTHÅLLIGHET! Skityoga! Skittjej på skityoga för nybörjare och jävla skitmej som inte orkar! SKIT!
Iallafall så övergick det i balansövningar. "ställ dig på ett ben och sträck händerna mot taket". Jag steppade runt som en enbent höna. Riverdance hade förmodligen passat mig bättre än yoga kan jag erkänna. I Riverdance hade jag iallafall haft en chans med det fotarbetet...
Kan ju såhär långt erkänna att jag har NOLL uthållighet och NOLL balans! En massa balansövningar följde och jag steppade på i bästa riverdance-anda... Förmodligen är det här första gången jag sett "Riverdance" så många gånger i en kort text...
Penny började surna till. Antar på grunda att jag inte kunde stå stilla mer än en nanosekund på ett ben.
Då blev det avslappningsövningar och lite stretchning. Där märkte jag än en gång att jag är stel, ovig och tjock! "Sätt dig med fötterna ihop och benen sträckt. Rulla ner överkroppen med ansiktet mot dina knän". Tjejen satte pannan på knäna (som en fällkkniv) fortfarande med raka ben och fötterna pekandes rakt upp mot taket. Och där satt jag som en säck potatis och bara tittade på vansinnet. Jag kom inte framåt! Det stramade nåt så in i helvette i benen så jag var tvungen att ha fötterna lite pekandes åt sidorna. Krummade med ryggen så mycket jag kunde, men Nej...ner kom jag inte en centimeter. Jag bara satt där som ett arsel med magen som inte heller tillät att jag kunde böja mig längre ner. Som en hösäck. Och där på teven låg hon som en vig jävla inte alls hösäck!
Här någonstans blev Penny -tack och lov- arg så jag var ju tvungen att plocka upp henne (väldigt tvungen). Så där satt vi som två päron på en knallrosa matta och tittade på när tjejen "slappnade av". Ingen stretchning blev det heller. Träningsvärken lär komma som en käftsmäll imorrn. För jag kan då fan lova att Yoga är INTE pisslätt! Det är jobbigt! MEN!! Det kommer snart ett men.
Vad har jag lärt mig idag?

1. Yoga fungerar alldeles säkert jättebra om man är helt själv.
2. Jag har ingen uthållighet. Alls.
3. Jag är inte vig någonstans. Över huvud taget.
4. Jag har ingen balans. INGEN!!
5. Yogamattan är jävligt knallrosa.
6. Man blir nog vigare och sånt med tiden. Kanske?
7. MEN jag kommer nog att fortsätta! För det var ganska ok.
8. Riverdance kan förvänta sig en svenska på sina auditions framöver, utan någon som helst tidigare erfarenhet av dans. Dom kommer att bli imponerade så det räcker.
9. Imorgon ska jag googla yoga med bebis.











8/23/2016

Sista dagen på sommarlovet

Har ni sett alla videos på lyckliga föräldrar som skickar iväg sina barn till skolan? Här sitter jag med ångest över att det är färdigsovit på morgonen (som att jag får sova längre än 6.30 med Peppe, men ändå. Jag blir stressad av att behöva ställa väckarklockan ju!
Max däremot är taggad som fasen. Han ser fram emot att börja trean, tack och lov. Och att börja simma i september! Han är ingen sportkille, men simning har han pratat om länge. Denna termin kom jag ihåg det så han fick plats i förberedelsegrupp till tävlingssimning 😊

Tröttmössorna på!





- Malin

8/21/2016

Bröllopskort

Här kommer ett bröllopskort med naturtema. Jag hade inga passande mönstrade papper hemma, så jag målade bakgrunden med björkarna i akvarell. Vit crackle paint (picket fence) på bokstäverna och så målades även dessa med björkmönster 😊



- Malin

8/18/2016

Utlottning

Jag kör en utlottning av ett kartsmycke i platina (med tillhörande kedja ca 65cm) inne på mitt instagram. Sök upp Majamelon_design och var med 💕 (till och med söndag 27/11, första advent)



- Malin

8/17/2016

Dockskåp

Lilla Siri, systerdottern, fyllde ett år i augusti så jag tog och gjorde ett dockskåp till henne 😊 färg, dekorplast och själva ramarna är från panduro. Resten har jag sågat till själv. Min gamla ikeaförvaring fick offra ett hyllplan 😆



























































































-Malin



8/16/2016

Ny telefooon!!

Jag tog ju och slängde min 5S i backen med full fart jag. Skulle stänga bagageluckan på bilen och hade telefonen i handen. Tog i och hivade igen luckan och släppte tydligen telefonen samtidigt 😑 den fot i backen med en fräsig smäll...kostar 650kr att byta glas!! 650kr! 😫 så jag tog mig i kragen och köpte en ny fin iPhone rosa guld 6S. Max går runt och suktar efter min gamla nu som han ska få, bara vi lagar den. "Då kan jag äntligen spela Pokémon go, mamma!" 😆

Dessutom så matchar min nya telefon min iwatch i samma färger ❤️ nu går jag runt och har ångest över att tappa den här i backen också...











Kolla vad entusiastisk Penny är!!